Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Inloggen hypotheekdossier

Samenlevingsovereenkomst bij woningaankoop

Samenwonen is een belangrijke mijlpaal in het leven van veel stellen. Het betekent dat je ervoor kiest om je leven te delen met iemand anders en dit brengt veel veranderingen met zich mee. Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen voordat je gaat samenwonen, is het afsluiten van een samenlevingsovereenkomst. In dit artikel leggen we uit wat een samenlevingsovereenkomst (of samenlevingscontract) is, waarom het belangrijk is om er een af te sluiten en waar je op moet letten bij het opstellen ervan.

Wat is een samenlevingsovereenkomst?

Een samenlevingsovereenkomst is een contract tussen twee mensen die samenwonen, maar niet getrouwd zijn. Het is een juridisch document waarin afspraken worden vastgelegd over zaken als eigendom, financiën en eventuele kinderen. Het is vergelijkbaar met een huwelijkscontract, maar dan voor mensen die (nog) willen trouwen.

Waarom is een samenlevingsovereenkomst belangrijk?

Een samenlevingsovereenkomst is belangrijk omdat het zorgt voor duidelijkheid en zekerheid. Het kan veel problemen voorkomen in geval van een relatiebreuk of het overlijden van een partner. Zonder een samenlevingsovereenkomst hebben partners geen juridische bescherming en moeten ze terugvallen op de wet, die niet altijd gunstig is voor beide partijen.

Een samenlevingsovereenkomst biedt onder andere bescherming op het gebied van eigendom en financiën. Wanneer je samenwoont, deel je vaak veel zaken, zoals een woning en eventueel een gezamenlijke bankrekening. Een samenlevingsovereenkomst kan afspraken bevatten over hoe deze zaken verdeeld worden bij een relatiebreuk of het overlijden van een partner. Dit kan veel discussie en ruzie voorkomen en zorgt voor duidelijkheid voor beide partijen.

Daarnaast kan een samenlevingsovereenkomst ook afspraken bevatten over eventuele kinderen. Zo kun je afspraken maken over de zorg en opvoeding van de kinderen en over de financiële verantwoordelijkheid hiervoor. Ook hier geldt dat dit veel discussie en problemen kan voorkomen.

Waar moet je op letten bij het opstellen van een samenlevingsovereenkomst?

Het opstellen van een samenlevingsovereenkomst is maatwerk. Het is belangrijk om goed na te denken over welke afspraken je wilt maken en wat voor jullie belangrijk is. Hieronder vind je een aantal zaken waar je op moet letten bij het opstellen van een samenlevingsovereenkomst:

  1. Eigendom en vermogen: Maak duidelijke afspraken over wie welke spullen bezit en hoe jullie gezamenlijke vermogen verdeeld wordt bij een relatiebreuk of overlijden van een partner.
  2. Financiën: Maak afspraken over wie welke kosten betaalt en hoe jullie de gezamenlijke financiën regelen. Denk bijvoorbeeld aan de huur of hypotheek, energierekeningen en boodschappen.
  3. Kinderen: Maak afspraken over de zorg en opvoeding van eventuele kinderen en over de financiële verantwoordelijkheid hiervoor. Denk ook na over zaken als gezamenlijke vakanties en verjaardagen.
  4. Erfrecht: Het is belangrijk om te weten dat partners zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap geen automatisch erfrecht hebben. Het is dus verstandig om in de samenlevingsovereenkomst afspraken te maken over het erven van elkaars bezittingen.
  5. Pensioen: Ook op het gebied van pensioen zijn er geen automatische rechten voor partners zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het is dus belangrijk om hier afspraken over te maken en deze vast te leggen in de samenlevingsovereenkomst.
  6. Huishoudelijke taken: Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt bij het opstellen van een samenlevingsovereenkomst, kan het wel handig zijn om afspraken te maken over de huishoudelijke taken en de kosten die daarbij komen kijken. Dit voorkomt discussies.
  7. Beëindiging samenleving: Maak afspraken over wat er gebeurt bij een relatiebreuk. Denk bijvoorbeeld aan hoe de gezamenlijke woning verdeeld wordt en hoe de eventuele kosten hiervan verdeeld worden.

Het is belangrijk om de samenlevingsovereenkomst op te stellen met de hulp van een notaris. Een notaris kan jullie adviseren en helpen bij het opstellen van de overeenkomst. Daarnaast zorgt een notaris ervoor dat de overeenkomst rechtsgeldig is.

Samenvatting

Een samenlevingsovereenkomst is een juridisch document tussen twee mensen die samenwonen. Het is belangrijk om er een af te sluiten omdat het zorgt voor duidelijkheid en zekerheid. Een samenlevingsovereenkomst biedt onder andere bescherming op het gebied van eigendom, financiën en eventuele kinderen. Bij het opstellen van een samenlevingsovereenkomst is het belangrijk om goed na te denken over welke afspraken je wilt maken en wat voor jullie belangrijk is. Laat de overeenkomst opstellen door een notaris zodat deze rechtsgeldig is.

Meer weten over je financiële mogelijkheden? Neem dan gerust eens contact met ons op. Meer weten over woningen? Dan ben je ook bij ons aan het juiste adres! Op VIND Makelaardij vind je er alles over.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

0478 70 05 10 info@vindfinancieeladvies.nl 043 204 15 43
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×