Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Inloggen hypotheekdossier

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Hoe zit dat ook alweer?

Levensverzekeringen zijn er in verschillende varianten. De meest voorkomende zijn de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering (ook wel afgekort met ORV).

Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een bedrag uit als de verzekerde overlijdt voor een afgesproken einddatum. Dit noemen we de ‘uitkering bij overlijden’. Bij sommige hypotheekverstrekkers ben je verplicht de verzekering te koppelen (verpanden) aan de hypotheek. Dan krijgt de hypotheekverstrekker de uitkering als de verzekerde overlijdt. Je stemt dan met de hypotheekverstrekker af wat er met de uitkering gebeurt. In de regel zal de uitkering gebruikt worden om de hypotheek af lossen.

Wanneer sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?

Een misverstand is dat je een overlijdensrisicoverzekering alleen nodig hebt als je een woning bezit en hypotheek hebt. Niets is minder waar. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je weliswaar vaak af samen met een hypotheek. Het idee van een overlijdensrisicoverzekering is echter dat je nabestaanden de lasten kunnen blijven betalen en dus niet perse dat je hypotheek wordt afgelost. De financiële gevolgen, waaronder het verlies van inkomen, wanneer jij komt te overlijden wordt opgevangen door een verzekeringsuitkering, zodat je nabestaanden hier geen hinder van ondervinden.

Huurwoning en toch een ORV

Circa 40% van de Nederlandse woningmarkt bestaat uit huurwoningen. Het is dus niet ondenkbaar dat je een overlijdensrisicoverzekering sluit zodat je nabestaanden de huur kunnen blijven betalen. Stel je woont samen met je vrouw en kinderen in een huurwoning. Jij bent de kostwinnaar en je vrouw heeft niet of nauwelijks inkomen. Je betaald €1.000,- aan huur per maand. Dan is het toch fijn dat er een uitkering is bij overlijden die de financiële schade opvangt.

(Financiële) gevolgen van overlijden

De financiële gevolgen van overlijden beperken zich niet alleen tot de betaalbaarheid van de hypotheek of huur. Het verlies van inkomen heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld de huishoudelijke kosten, reserveren voor onderhoudsuitgaven en sparen voor de studie van de kinderen. Wat te denken van het feit dat de zorg voor kinderen volledig in handen van je nabestaanden komt? Wat betekent dat voor hen? Kunnen ze nog fulltime werken of moeten ze meer vrij nemen?

Uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering keert altijd uit bij overlijden met als doel de uitvaart te kunnen bekostigen. De verzekeringsuitkering kan een vast afgesproken bedrag zijn of een uitkering in natura. De uitvaart wordt dan voor je geregeld zonder dat je hier zelf kosten voor maakt. Je betaald natuurlijk maandelijks een premie. Hebben jij en/of je nabestaanden weinig spaargeld, dan is het misschien wel een prettige gedachte dat je uitvaart toch bekostigd kan worden zodat je nabestaanden een waardig afscheid hebben zonder de financiële perikelen. Wist je trouwens dat je ook een uitvaartverzekering kunt afsluiten voor je (pasgeboren) kinderen? Hoe ouder je bent, des te hoger de premie. Het is daarom verstandig om zo vroeg mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten.

Advies

Over het belang van een overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering bestaan helaas veel misverstanden. Bij VIND Financieel Advies ben je op het juiste adres voor een goed advies hierover. Natuurlijk kunnen wij je ook helpen met het afsluiten van deze verzekeringen. Wil je graag eens vrijblijvend sparren? Neem dan gerust contact op.

Premie ORV Berekenen


Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

0478 70 05 10 info@vindfinancieeladvies.nl 024 844 98 43
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×