Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Inloggen hypotheekdossier

Overbieden huis

Hoger bieden op een huis, overbieden of een bod boven de vraagprijs uitbrengen. Het komt ook in het jaar 2020 en 2021 nog steeds vaker voor. Op sommige plekken is het zelfs meer regel dan uitzondering. Hoeveel hoger kan je bieden dan de vraagprijs, zonder dat je in gevaar komt op financieel gebied? En hoe maak je de meeste kans om door overbieden het huis van je dromen te kopen?

Hoeveel overbieden?

Hoeveel procent boven de vraagprijs bieden? Dat is moeilijk te zeggen. Dat is per regio en zelfs per woning verschillend. Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen:

Hoeveel is het huis voor mij waard?

Best lastig om daar een antwoord op te geven. Maar je hebt misschien research gedaan naar de stad of het dorp waar je koopt. Of ben je er zelfs opgegroeid? Je hebt vast wel bij benadering een idee wat voor vraagprijzen men over het algemeen hanteert en voor welke koopsom woningen uiteindelijk worden verkocht. Wist je trouwens dat de koopsom van een woning of een stuk grond openbaar is? Je kan dit eenvoudig terugvinden in het kadaster. Misschien kan je op die manier zelf een analyse maken voordat je gaat overbieden. Of schakel een aankoopmakelaar in en laat hem die analyse maken.

Wat zijn je toekomst plannen met het huis?

Bedenk ook eens wat je toekomstplannen zijn? Een woning kopen kan je zien als een belegging in vastgoed. In de regel stijgen de waardes van beleggingen wanneer je deze bekijkt over een langere periode van 15-30 jaar. Maar binnen die periode heb je pieken en dalen. Die pieken en dalen zijn niet erg als je een woning koopt waar je voor een langere periode blijft wonen. Maar koop je een starterswoning voor een periode van 3 tot 5 jaar en wil je daarna verhuizen vanwege bijvoorbeeld gezinsuitbreiding? Dan is overbieden misschien minder verstandig. Als door omstandigheden de woningmarkt na je aankoop stagneert en je woning daalt in waarde, dan heb je geen tijd meer om die waardedaling in de loop der jaren weer in te halen. Het risico bestaat dat je een restschuld overhoudt aan een eventuele verkoop.

Historische huizenprijs overbieden huis

Waar ligt financieel gezien de grens?

Overbieden, hypotheek en je eigen financiële situatie hebben ontzettend veel met elkaar te maken. Je kan in feite nooit meer lenen dan de marktwaarde van de woning. Die marktwaarde moet bij het verstrekken van de hypotheek bepaald worden door middel van een taxatierapport. Heb jij de vraagprijs overboden? Dan bestaat het risico dat de taxatiewaarde lager ligt dan de koopsom die jij betaalt. Zeker als de vraagprijs al hoger is dan de feitelijke woningwaarde. Dat is niet erg zolang je genoeg eigen geld hebt in de vorm van bijvoorbeeld overwaarde of spaargeld.

Overbieden boven de woningwaarde – Zonder eigen geld of overwaarde

Dat is alleen verstandig als je kunt terugvallen op een schenking van familie of vrienden. Het je geen eigen geld, overwaarde en krijg je ook geen schenking? Dan is de kans zeer groot dat je hypotheekaanvraag zal worden afgewezen, omdat je meer wilt lenen dan wat de woning waard is. Laat jezelf niet gek maken. Alleen overbieden met advies!

Infographic overbieden huis

Voorbehoud van financiering

Sommige partijen zijn gevoelig voor de zekerheid dat hun huis definitief en onvoorwaardelijk is verkocht. Overbieden huis is niet altijd noodzakelijk. Hoe vaak komt een financiering niet rond en wordt een financieringsvoorbehoud ingezet om de koopovereenkomst te ontbinden? Heb jij zekerheid over je financiën en daarmee over de haalbaarheid van je hypotheek? Dan is het risico wellicht acceptabel, om te kopen zonder voorbehoud van financieren. Met dat argument krijg je wellicht de voorkeur, zonder dat je overbiedt of ondanks het feit dat je een lager bod uitbrengt dan een ander die wel een voorbehoud wil. Niet alleen het bod speelt dus een belangrijke rol, maar ook de voorwaarden waaronder je dat bod uitbrengt. Check ook eens ons artikel: Kopen zonder financieringsvoorbehoud.

Overbieden met deskundig advies

Wil jij weten of het voor jou mogelijk, verstandig en noodzakelijk is om te overbieden? Neem dan contact op en kom eens langs. Dan bespreken en bekijken we dit samen!

 

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

0478 70 05 10 info@vindfinancieeladvies.nl 043 204 15 43
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×