Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Inloggen hypotheekdossier

Aanrijding – Van achter aangereden

Een ongeluk zit in een klein hoekje en soms is het niet eens je eigen fout. Remde de bestuurder achter je net iets te laat en ben je van achter aangereden? Dan is de tegenpartij in de meeste gevallen aansprakelijk. Zowel materiele- als immateriële schade kan dus mogelijk worden geclaimd bij de tegenpartij. In dit artikel lees je wat je moet doen na een aanrijding van achteren en hoe het zit met de verzekeringen.

Direct na de aanrijding

Veiligheid boven alles. Zorg altijd eerst dat er een veilige situatie ontstaat en breng jezelf en anderen in veiligheid. Vul het schadeformulier in, noteer belangrijke informatie en maak foto’s van de situatie. Noteer ook naam en telefoonnummers van eventuele getuigen.

Schuld aanrijding

Zoals eerder beschreven is het in de meeste gevallen zo dat degene die bij jou achterop is gereden schuldig en aansprakelijk is. Dit komt omdat er altijd voldoende afstand moet worden gehouden door degene achter je. Alleen als er bewezen kan worden dat de tegenpartij niet schuldig is aan het ongeluk is hij niet aansprakelijk. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin de voorste bestuurder plotseling remt waardoor de achterste niet op tijd kan stoppen. Het vaststellen van hoe het ongeluk heeft plaatsgevonden is dus van belang voor de aansprakelijkheid, en dus wie de schadevergoeding moet betalen.

Schade

Een ongeluk kan al snel flinke schade opleveren. Aan je auto en misschien ook wel aan jezelf. Bij een aanrijding van achteren is een veelvoorkomend letsel een ‘whiplash’. Door de klap kunnen je spieren in je nek, wervels en hersenstam ook een klap hebben gekregen. Klachten kunnen soms er vervelend en langdurig zijn. In sommige gevallen kan dit als gevolg hebben dat je niet meer (volledig) kunt werken of psychische klachten krijgt. Veelvoorkomende klachten bij een whiplash zijn:

  • Moeite met focussen
  • Moeheid
  • Problemen met onthouden
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Gevoelig zijn voor geluid en licht

Gelukkig gaan de klachten van een whiplash in de meeste gevallen vanzelf weg. Raadpleeg altijd je huisarts over de gevolgen en behandeling. Daarnaast zou je een letselschadebureau kunnen benaderen om een schadevergoeding te eisen van de aansprakelijke partij. Kosten die onder letselschade vallen zijn onder andere kosten voor medische hulp, reiskosten, inkomensverlies, kosten voor huishoudelijke hulp en zelfs eventuele negatieve gevolgen van het ongeluk op je levensgeluk. Het verhalen van deze kosten kan erg complex zijn en een specialist zou je hierin kunnen helpen.

Autoverzekering

De eerder beschreven schade zal dus in veel gevallen betaald moeten worden door de (verzekering van de) tegenpartij. Een ongeluk kan iedereen overkomen en het is daarom belangrijk dat je goed verzekerd bent in het verkeer. Een autoverzekering is wettelijk verplicht in Nederland. Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je veel keuzemogelijkheden. Denk hierbij aan de dekking (WA, WA + beperkt casco of All Risk), kilometrage en aanvullende dekkingen. Alles over autoverzekeringen lees je op deze pagina. Wil jij een autoverzekering afsluiten? Dat kan bij VIND Financieel Advies. Neem gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons op!

Blijf op de hoogte en volg ons ook op Facebook en Instagram! 😄

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

0478 70 05 10 info@vindfinancieeladvies.nl 043 204 15 43
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×