Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Inloggen hypotheekdossier

Verduurzamen

Hoe en waarom?

Verduurzamen wordt steeds belangrijker, voor je portemonnee én het klimaat. Bij verduurzamen denkt iedereen meteen aan zonnepanelen. Maar is dit wel het belangrijkste? Er zijn ontzettend veel manieren om je woning te verduurzamen. Op deze pagina leggen we uit waarom je zou verduurzamen, hoe je moet verduurzamen en wat de eventuele nadelen zijn.

Waarom verduurzamen?

De energieprijzen zijn in 2022 in een korte periode ontzettend hard gestegen. Gemiddeld is stroom 2,5 tot 3 maal zo duur geworden! Om deze reden kan het verstandig zijn om je woning energiezuiniger te maken waardoor je minder verbruikt. Verduurzamen kan je zomaar honderden euro’s per jaar besparen.

Je woning duurzamer maken heeft ook een effect op de hoeveelheid CO2 die je uitstoot. Een gemiddeld huishouden stoot zo’n 19.000 kilo CO2 per jaar uit, waarvan 3.700 kilo aan energie in de woning. Door je woning energiezuinig te maken kun je dit zelfs tot 0 kilo laten dalen. Dit vergt wel een investering, zeker als je een oude woning bezit die nog niet goed geïsoleerd is. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om dit te financieren. Je kunt namelijk meer lenen dan normaal toegestaan wanneer je energiebesparende maatregelen gaat nemen (je leest er hier meer over). Bij verschillende hypotheekverstrekkers krijg je zelfs een gunstigere rente bij een beter energielabel (dit kan bijvoorbeeld met een hypotheek bij Woonnu).Wist je dat het bij de verkoop van je woning zelfs verplicht is om een geldig energielabel te hebben? Je kunt een energielabel gemakkelijk en snel aanvragen hier.

De voordelen van verduurzamen zijn dus:

  • Lagere energiekosten
  • Beter voor het klimaat
  • Je woning wordt meer waard
  • Meer wooncomfort

Hoe ga ik beginnen?

Wanneer je wil gaan verduurzamen is het belangrijk om na te denken over de verschillende mogelijkheden en wat past bij jouw woning. We behandelen daarom de meest logische volgorde hier.

Stap 1: Controleer en verbeter je isolatie

We beginnen altijd met het isoleren van je woning. Je wil namelijk de warmte in je woning vasthouden en niet ‘stoken voor de mussen’. Een gemiddelde woning verliest zo’n 20% van de warmte via de muur en 30% via het dak. Goede isolatie in de spouwmuren en het dak is daarom essentieel. Maar wat is nu goede isolatie? We spreken van goede isolatie bij minimaal:

  • Dak: 14 cm isolatie of meer (Rc-waarde 4)
  • Vloer: 13 cm isolatie of meer (Rc-waarde 3,5)
  • Buitenmuren: 13 cm isolatie of meer (Rc-waarde 3,5)
  • Ramen: HR++ glas of beter

Warmteverlies - Verduurzamen

Wat levert het goed isoleren van je woning nou echt op? Hier geven we een aantal voorbeelden.

1. Spouwmuren isoleren
Als je een tussen- of hoekwoning hebt, kost het isoleren van de spouwmuren gemiddeld tussen de € 1.000 en € 2.200. Met de huidige gasprijs kun je daarna per jaar al snel € 400 tot € 700 besparen. Je verdient je investering dus in een paar jaar terug.

2. Isoleer de vloer
Ook vloerisolatie levert veel energiewinst op. De besparing is ongeveer € 450 tot 650 per jaar bij de huidige gasprijs. Afhankelijk van constructie van de woning (heb je een kelder/kruipruimte?), het aantal vierkante meters en de dikte van de isolatie kost vloerisolatie tussen de € 1.800 tot € 3.500. Ook deze investering verdient zich dus snel terug.

3. Ruim je zolder op
Hè, levert dat energiewinst op? Nee, niet direct. Maar als je zolder eenmaal leeg is, kun je je dak gaan isoleren. Als je dat laat doen, kost dat wel een paar centen. Gemiddeld zo’n € 4.000 tot € 6.000. Maar ook deze investering loont. Met de huidige gasprijs verstook je per jaar tussen de € 900 en €1.800 minder. Is jouw dak wel al geïsoleerd maar is dat al jaren geleden gebeurd? Dan kan het interessant zijn om de isolatie te verbeteren. Door de bestaande isolatielaag dikker te maken bijvoorbeeld. Of door de oude isolatielaag te vervangen door een nieuwe.

Tip: Als je tenminste twee isolerende maatregelen neemt, kun je in aanmerking komen voor subsidie. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je tot wel 30% van je investering terugkrijgen. Zo betaald de overheid mee aan jouw duurzame investeringen.  

Warmtepomp & Zonnepanelen - Verduurzamen

Stap 2: Overstappen op duurzame energie

Nu je woning goed geïsoleerd is kunnen we kijken naar de volgende stap: overstappen op duurzame energie. Stook jij je woning nu warm met gas en kook je op een gasfornuis? Dan is het is het nog geen slimme keuze om al op een warmtepomp en zonnepanelen over te gaan. Je kunt daarom beter een aantal stappen tegelijkertijd nemen. We maken hier onderscheid tussen energie duurzaam opwekken en duurzame energie verbruiken. Met duurzame energie opwekken bedoelen we: zonnepanelen.

Veel mensen zien zonnepanelen als een hele investering, en dat is ook zo. Gelukkig verdien je dit geld ook weer terug met de lagere energielasten. We hebben een voorbeeldberekening gemaakt, gebaseerd op de energieprijzen van augustus 2022 en het verbruik van een gemiddeld huishouden in Nederland.

  • Gemiddeld verbruik: 3000 kWh per jaar
  • Gemiddeld aantal zonnepanelen nodig voor 3000 kWh: 10
  • Kosten 10 zonnepanelen: €5.400 (ca. €4.500 na belasting teruggave)
  • Huidige energieprijs:  €0.67 per kWh
  • Gemiddelde kosten per jaar (besparing): €2.010,- (3000 kWh x €0,67)
  • Terugverdientijd: 27 maanden

De duurzame energie die je opwekt kun je gebruiken om je huis te verwarmen met een warmtepomp (en eventueel infrarood voor bijverwarming) en te koken op een inductieplaat. Check voordat je overgaat op een warmtepomp altijd of je verwarmingssysteem geschikt is voor lage temperatuur verwarming. Op Verbeterjehuis kun je precies te weten komen wat voor jouw woning het beste stappenplan is om energiezuiniger te wonen.

Tip: Stem het aantal zonnepanelen af op je energieverbruik en denk hierbij ook goed na over je toekomstig energieverbruik (bijv. vanwege de wens om een elektrische auto, warmtepomp of airco aan te schaffen). Denk daarnaast ook aan kleine verbeteringen zoals LED-verlichting, brievenbusborstels, tochtstrips, duurzaam toilet, douche en energievretende apparaten in huis. 

Nadelen van verduurzamen

Naast het feit dat verduurzaming van je woning een investering vereist komen er nog een aantal andere dingen bij kijken. Je moet al die apparatuur ergens kwijt. Niet iedereen heeft zomaar de ruimte voor zonnepanelen en een warmtepomp. Denk aan iemand die een appartement heeft. Daarnaast is het niet perse mooi (maar smaken verschillen).

Hoewel nog niet bekend is wanneer het precies gaat gebeuren, is al langere tijd sprake van een afbouw van de salderingsregeling bij zonnepanelen. Kort samengevat houdt de salderingsregeling in dat je de stroom die je hebt opgewekt en niet zelf gebruikt, terug levert aan het net. De stroom die je levert aan het net mag je wegstrepen tegen stroom die je afneemt tegen hetzelfde tarief. Dit wil de overheid gaan afbouwen waardoor het steeds minder voordelig wordt om meer energie op te wekken dan je verbruikt. Je kunt natuurlijk meer stroom gaan verbruiken door bijvoorbeeld elektrisch te gaan rijden. Of je kunt de stroom die je te veel hebt opgewekt opslaan in een accu. Op dit moment zijn dergelijke accu’s wel nog heel prijzig, al zal daar naar loop van tijd ook verandering in komen. Het is met sommige elektrische auto’s zelfs mogelijk om je woning van stroom te voorzien op dagen het te bewolkt is voor de zonnepanelen. Dit heet V2H-technologie (Vehicle to Home). Dit systeem kun je gelukkig wel zo instellen dat de accu niet leger raakt dan een bepaald percentage.

Investeren in een duurzame woning is ondanks de aandachtspunten erg interessant. Met de huidige energieprijzen heb je de investering in de meeste gevallen ook snel weer terug verdient. Heb jij nog vragen? Of wil je meer weten over de financieringsmogelijkheden? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen je graag verder!

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

0478 70 05 10 info@vindfinancieeladvies.nl 043 204 15 43
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×